image

Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών

Οι μαθησιακοί στόχοι της παρέμβασής μας αφορούν αρχικά σε τέσσερις βασικούς άξονες

1. Οργάνωση της σκέψης σε προφορικό και γραπτό επίπεδο, μέσα από την ενίσχυση του ειρμού, την ανάπτυξη λογικής και κριτικής ικανότητας, την επιχειρηματολογία τη βελτίωση της ακουστικής προσοχής, τον εμπλουτισμό προτάσεων, την οργάνωση κειμένου με τήρηση πλάνου
2. Αναγνωστική ικανότητα (κατανόηση, ρυθμός, προσωδία,...)
3. Βελτίωση της μαθηματικής σκέψης (ταξινόμηση, σειροθέτηση, διατήρηση, μέτρηση/απαρίθμηση, γραφή αριθμών/αριθμητικών συμβόλων, ανάγνωση αριθμών/αριθμητικών συμβόλων, θεσιακή αξία ψηφίου, εκτέλεση πράξεων οριζόντια και κάθετα, επαλήθευση, κατανόηση προβλημάτων, επίλυση προβλημάτων, γεωμετρικές έννοιες)
4. Ενίσχυση της μνήμης: εργαζόμενη, βραχύχρονη (Οπτική, Ακουστική, Φωνολογική), μακρόχρονη, χρησιμοποιώντας μνημοτεχνικές που επιτρέπουν στο παιδί να απομνημονεύσει ευκολότερα τον όγκο των πληροφοριών που του παρουσιάζεται.

Επιπρόσθετα, αποτελούν στόχους η ανάπυξη όλων των ψυχογνωστικών δεξιοτήτων , η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το παιδί σκέφτεται και η αξιολόγησή του, η ανάπτυξη μεταγνωστικών στρατηγικών (στοχοθεσία, κριτήρια κρίσης της συμπεριφοράς επίτευξης, αυτοπαρακολούθηση, αυτορύθμιση, στρατηγική αναζήτησης βοήθειας, διαχείριση αποτυχίας, ανάπτυξη εσωτερικών κινήτρων), η ανάδυση κινήτρου και η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για ενεργητική μάθηση, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης η ανοχή στη ματαίωση.

image