Ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων

image

Ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων

Οι ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελούν μία σημαντική προσέγγιση για την αντιμετώπιση θεμάτων

που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και επικοινωνίας ή συναισθήματος. Μέσα από τις ομάδες ενισχύεται η κοινωνική αλληλεπίδραση και πραγματοποιούνται δραστηριότητες οι οποίες αφορούν αδρά στην εκμάθηση ή βελτίωση της λεκτικής και εξωλεκτικής επικοινωνίας, των πραγματολογικών δεξιοτήτων, των κανόνων του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων, της ανάπτυξης εσωτερικών κινήτρων, της συνεργατικότητας , της θεωρίας του νου, της ενσυναίσθησης, της έκφρασης συναισθήματος ανάλογου της περίστασης, της διαχείρισης της αποτυχίας και της ματαίωσης, της ανάληψης ευθύνης

Το παιδί που εντάσσεται σε ομάδα συναναστρέφεται με συνομήλικα αγόρια και κορίτσια και δουλεύονται οι στόχοι μέσα από τη δραματοποίηση καταστάσεων καθημερινής ζωής, σενάρια, εξωτερικές δραστηριότητες, δραστηριότητες καθημερινής ζωής και ομαδικά παιχνίδια. Η συμμετοχή του στην ομάδα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησής του αλλά και το ίδιο προοδευτικά αποτελεί βασικό μέλος με ενεργή ανάμειξη και αποδοχή.

Το σπιτάκι

Μία από τις ομάδες μας, στις οποίες εντάσσονται παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση

τα οποία έχουν δουλευτεί επαρκώς σε ατομικό επίπεδο και χρήζουν παρέμβασης σε ομαδικό επίπεδο είναι το “σπιτάκι”. Μέσα στα 26 χρόνια λειτουργίας μας, διαπιστώσαμε ότι η προσαρμογή στις επιθυμίες του κάθε παιδιού είναι πρωταρχική ανάγκη. Αφουγκραζόμενοι την ανησυχία των γονέων για το μέλλον αλλά και τον πόθο των παιδιών για κοινωνική αλληλεπίδραση, αποφασίσαμε ότι η καταλληλότερη προσέγγιση ώστε να σταθούν αυτόνομα στις ανάγκες μιας πιθανής συγκατοίκησης ή συνύπαρξης με συνομηλίκους χωρίς την παρουσία ατόμων της οικογένειας που θα τα καθοδηγούν ή θα τα παροτρύνουν να ενεργοποιηθούν, είναι η ομαδική εκπαίδευση. Τρία δωμάτια του γραφείου μεταμορφώνονται δύο φορές την εβδομάδα σε χώρο που προσομοιάζει σε διαμέρισμα μέσα στο οποίο καλούνται 5 έως 7 παιδιά με τους αντίστοιχους θεραπευτές (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγους και ειδικό παιδαγωγό) να οργανώσουν τον χρόνο τους και τις δραστηριότητες συνεργατικά, με σεβασμό στις επιθυμίες του άλλου, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Επιλέγονται μέσα από εικόνες που προτείνονται στα παιδιά, οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο καθένας για τη συγκεκριμένη συνεδρία ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ημέρας (ψώνια, μαγείρεμα, καθάρισμα, δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής,...) και να ακολουθήσει η ανταμοιβή δηλαδή η ευχάριστη δραστηριότητα στην οποία επιλέγει να εμπλακεί (μουσική, χορός, βόλτα στη θάλασσα, μπάσκετ, φύτεμα,...). Κάθε παιδί έχει το δικό του βιβλιαράκι με τη φωτογραφία του όπου μέσα κολλούνται με velcro οι εικόνες που έχει επιλέξει και αναπαριστούν τις δουλειές που πρέπει να εκτελέσει έως το τέλος της συνεδρίας μόνο του ή σε συνεργασία με κάποιο άλλο από τα παιδιά και οι οποίες ανατίθενται κυκλικά. Η ικανοποίηση που προκύπτει από την προσπάθεια ολοκλήρωσης της δραστηριότητας καθώς και από την επίτευξη του στόχου αποτελεί τη βάση της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης.

Οι γονείς λαμβάνουν ενημέρωση για τις εργασίες στις οποίες συμμετείχε το παιδί, τις δραστηριότητες στις οποίες ενεπλάκη καθώς και τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

image